Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Великобілозерська районна рада» (код ЄДРПОУ: 20484684) було ліквідовано

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-70 - Метастудія (Вінниця)
Vlada.ua - розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування

27 січня 2017 року відбулася нарада

 

          27 січня 2017 року відбулася нарада у голови районної ради з головними лікарями закладів охорони здоров’я району  за участі першого заступника голови районної державної адміністрації Ярмоленко А.І. та заступник начальника відділу фінансів районної державної адміністрації

Симець Т.Л.

         Першим питанням, яке розглядалось на нараді, було питання готовності нашого району до впровадження в життя концепції реформування системи охорони здоров’я.

Лизюра В.М., голова районної ради, зауважив, що Кабінетом Міністрів України затверджено концепцію реформи системи охорони здоров’я. Концепція пропонує модель національної системи медичного страхування і поетапного шляху її впровадження. Відповідно до цієї концепції українці уже у 2017 році зможуть вільно обирати свого лікаря на рівні первинної допомоги.  Кожний зможе обрати того лікаря, якого він хоче.    Тобто, людина приходить до лікаря, укладає з ним угоду, і влада оплачує надані лікарем послуги. Головним принципом зміни системи фінансування, згідно з затвердженою концепцією, є оплата державою гарантованого пакету медичних послуг кожному громадянину. Першою на новий принцип фінансування медичної сфери перейде первинна ланка. Перехід на нову систему вторинної ланки готується через створення госпітальних округів, постанова про які також затверджена урядом. Хотілося б почути,- зазначив голова ради, - наскільки наш район готовий до впровадження концепції реформування медицини.

Гур’єва О.В., головний лікар комунального закладу «Великобілозерський центр первинної медико – санітарної допомоги» Великобілозерської районної ради Запорізької області, зазначила, що Концепція – це  не закон, це лише визначені напрями розвитку медицини  і що ще немає ніяких законів, інших нормативно – правових актів щодо впровадження цієї концепції в життя.

Бовтута С.М., провідний спеціаліст відділу юридичного забезпечення  діяльності ради та з питань спільної власності територіальних громад виконавчого апарату районної ради, запитав, що робити в ситуації, коли пацієнт  не хоче укладати угоду з лікарем, який працює, скажімо у місцевій лікарні?

Гур’єва О.В., - або лікар не схоче обслуговувати певного пацієнта… Пацієнт сам обиратиме собі лікаря. З ним він укладатиме річний контракт. Якщо пацієнту, що проживає у Великій Білозерці, більше подобається робота лікаря з іншого району, то він може обслуговуватись у нього. І навпаки. Але і кошти підуть за пацієнтом в інший район. Гранична кількість людей, яких зможе обслуговувати лікар, - не більше 2000. Одна із суттєвих змін у тому, що пацієнт звертатиметься до лікаря не обов’язково за місцем реєстрації. Навпаки, гроші держава спрямовуватиме туди, куди звертатиметься пацієнт.

Окрім того, пацієнт може укладати договір не лише із лікарем сімейної  медицини, а із будь-яким лікарем, який працює у центрі первинної медико-санітарної допомоги. На сьогодні це  один лікар сімейної медицини, інтерн, який із 01 березня 2017 року починає працювати як повноцінний лікар, лікар-терапевт, лікар-педіатр (0,25 ставки), лікар-гінеколог (0, 75 ставки).

         Бовтута С.М. запитав, чи не вийде так, що Олена Володимирівна прийде до районної ради і скаже, що сьогодні треба терміново зробити те, що повинно було б бути зробленим  ще вчора чи позавчора?

         Гур’єва О.В. запевнила, що наразі напрацьовується  нормативно-законодавча база. На місцях офіційних розпоряджень ще не отримували.

 

         Другим питанням, яке розглядалося на нараді, було питання розміщення ФАПу №1.  Голова ради зауважив, що із субвенції з державного бюджету були передбачені кошти на ремонт приміщення у Великобілозерській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів №2 для розміщення там ФАПу. Під час відвідування ним  зазначеного об’єкта, директор школи Маликіна Т.В. не змогла чітко відповісти, що ж саме буде розміщуватися у « крилі»  школи, де йдуть ремонтні роботи: чи ФАП, чи класи з інклюзивного навчання, чи ще щось.

         Гур’єва О.В. зазначила, що ремонтні роботи там майже закінчені, залишилось лише підключити воду та зробити опалення.  Центр первинної медико-санітарної допомоги придбав п’ять конвекторів, їх залишилось встановити. А взагалі, зараз працівники ФАПу також працюють у приміщенні без опалення, то, в принципі, вони  могли б вже зараз переходити у нове приміщення і працювати, а паралельно б завершувалися і  роботи.

         Ярмоленко А.І., перший заступник голови райдержадміністрації, зазначила, що там є електрик і роботи ведуться у цьому напрямку. А для того, щоб ФАП розпочав свою роботу у приміщенні школи, треба витримати певну процедуру: звернутися з листом до відділу освіти, культури і туризму, молоді та спорту райдержадміністрації  із проханням надати  центру первинної медико-санітарної допомоги в оренду приміщення.

         Бовтута С.М., порадив не затягувати із цим, щоб відділ освіти, культури і туризму, молоді та спорту встиг надати до районної ради пакет необхідних документів і щоб це питання було внесено на розгляд районної ради на сесії, яка планується у березні 2017 року. Окрім того, Бовтута С.М. порадив головному  лікарю ЦПМС Гур’євій О.В. придбати хоча б старенький лічильник електроенергії і встановити його для внутрішнього користування. Це дасть змогу при взаєморозрахунках із школою за використану електроенергію  мати конкретні дані про використану  ФАПом електроенергію.  Непогано було б  також встановити і лічильник води.

 

         Наступним питанням було питання подальшого розміщення комунального закладу «Великобілозерський центр первинної медико-санітарної допомоги» Великобілозерської районної ради Запорізької області. Голова районної ради нагадав, що рішенням районної ради було надано дозвіл  комунальному закладу «Великобілозерська центральна районна лікарня» Великобілозерської районної ради Запорізької області  продовжити на півроку  надання у позичку комунальному закладу «Великобілозерський центр первинної медико-санітарної допомоги» Великобілозерської районної ради Запорізької області приміщення  терапевтичного відділення. Зараз у ЦРЛ пустує приміщення пологового будинку. Районна рада звернулася до головного лікаря ЦРЛ Сторожко О.С.  з пропозицією виготовити проектно-кошторисну  документацію на ремонт цього приміщення з тим, щоб у подальшому розмістити там або ж терапевтичне відділення ЦРЛ, або ж центр первинної медико-санітарної допомоги. На  таку пропозицію районної ради Сторожко О.С. відповіла, що вони не проти, щоб там розмістився центр первинної медико-санітарної допомоги, і що нехай проектно-кошторисну документацію на ремонт цього приміщення виготовляє ЦПМСД, а вони зі свого боку обіцяють надати копії усіх необхідних для цього документів.

         Гур’єва О.В., головний лікар ЦПМСД,  довела до відома присутніх, що хоч рішення районної ради про продовження на півроку терміну  надання центральною районною лікарнею  приміщення у позичку центру первинної медико-санітарної допомоги прийнято, ЦРЛ до цього часу не уклала з ними  додаткової угоди до договору позички. Окрім того, як лікар-практик, Гур’єва О.В. вважає, що приміщення пологового  будинку якнайкраще підходить саме для розміщення  там терапевтичного відділення. Там є чотири санвузли, там є палати. Потрібно лише зробити окремий вхід для хворих туберкульозом.  А щоб там розмістити центр первинної медико-санітарної допомоги, там треба все кардинально перебудовувати, ламати пере стінки. Для такого ремонту і п’ять років буде мало, і потрібно буде набагато більше коштів. А центру достатньо буде, якщо йому віддадуть повністю другий поверх поліклініки.

         Сторожко О.С., головний лікар комунального закладу «Великобілозерська центральна районна лікарня» Великобілозерської районної ради Запорізької області, зазначила, що по – перше,  вона розбереться, чому до цього часу не підготовлено додаткову угоду до договору про позичку. По-друге, вона вважає, що приміщення пологового відділення  підходить для розміщення там ЦПМСД і що ремонт там має робити той, хто там буде розміщуватись, виходячи із  відповідних вимог і  потреб. 

         Ярмоленко А.І., зазначила, що проектно-кошторисну документацію і ремонтні роботи проводить балансоутримувач приміщення. На сьогодні – це ЦРЛ. Якщо  планується там розмістити центр первинної медико-санітарної допомоги, то це приміщення потрібно вилучити у ЦРЛ і передати  в оперативне управління ЦПМСД.

Лизюра В.М. зауважив, що реформою системи охорони здоров’я перевага надається первинній ланці, і центральної районної лікарні як такої  у нас може і не бути. А якщо буде утворюватись якийсь  госпітальний округ, то, на його думку, приміщення пологового будинку якраз для цього підходить.

Ярмоленко А.І  зауважила, що,  на її думку, фахівці повинні  самі  разом розібратися і визначитись, як зробити краще, виходячи  із інтересів пацієнтів. А документацію на ремонтні роботи  замовляє розпорядник коштів. Кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації закладаються у договір по виконанню робіт. Ніяких додаткових коштів на виготовлення ПКД не потрібно.

Лизюра В.М. нагадав першому заступнику голови райдержадміністрації Ярмоленко А.І. ситуацію в районі,  коли ПКД на об’єкти  була виготовлена одними підрядниками  із розрахунку на те, що їм ці кошти компенсуються  під час виконання ремонтних робіт, але потім ці об’єкти були передані іншим підрядним організаціям. Голова районної ради також нагадав Ярмоленко А.І., що райдержадміністрацією до цього часу не виконано рішення районної ради – не  розроблено  стратегії розвитку району до 2020 року.

Ярмоленко А.І. зауважила, що вона вважає, що скоро у нас пройдуть вибори до об’єднаної територіальної громади, і тоді ОТГ сама визначить  свої пріоритети і розробить свою стратегію розвитку  території.

Бовтута С.М. зазначив, що всі знають, що у нас утворена  Великобілозерська сільська  об’єднана громада, незабаром пройдуть вибори  депутатів ОТГ та сільського голови. До 01.01.2016 року громади повинні передати свої об’єкти до об’єднаної територіальної громади. І та позиція, що  не треба вже нічого робити, ось буде ОТГ  і нехай самі тоді все вирішують – неправильна. Що стосується  непорозуміння між головними лікарями  закладів охорони здоров’я щодо розміщення центру первинної медико-санітарної допомоги. Депутати районної ради вже неодноразово розглядали це питання і своє бачення з цього приводу висловили. Тепер головні лікарі повинні визначитись, хто де має розміщуватись. А чекати того, що ось буде об’єднана громада і нехай вона потім це питання вирішує, -   то хто знає. Там поки пройдуть вибори, поки перша сесія, поки укомплектують штати, а час іде.  Хто повинен розсудити головних лікарів? Я не знаю. Але хочу зауважити, що пологове відділення – це готове стаціонарне відділення, а приміщення поліклініки – це колишній гуртожиток

Сторожко О.С. запитала, чому тоді ЦПМСД не надали третій поверх поліклініки.

Бовтута С.М. нагадав, до якого стану балансоутримувач (колишнє керівництво ЦРЛ)  довів третій поверх: конвектор позабирали, кабелі повиривали. І реформою все-таки перевага надається первинній ланці медицини. Утримання вторинної  ланки  тимчасово   передають на місцевий бюджет.

Лизюра В.М. зазначив, що ми не знаємо, що вирішить об’єднана територіальна громада, чи залишить вона вторинну ланку.

Бовтута С.М. зауважив, що він так і не почув, як будемо мирити головних лікарів, чи третього потрібно? Давайте запросимо  тоді представника департаменту охорони здоров’я Запорізької обласної державної адміністрації.

Гур’єва О.В.. зазначила, що якщо ЦПМСД буде виконувати  ремонт пологового відділення, то це потрібно всередині все зруйнувати, а куди центру діватися з о1 липня 2017 року, на вулицю?

Сторожко О.С., довела до відома присутніх, що якщо центр первинної медико-санітарної допомоги залишають на другому поверсі поліклініки, то вона, як головний лікар ЦРЛ, складає з себе ці повноваження.

 

Наступним питанням, яке розглядалося на нараді, було питання стану фінансового забезпечення закладів охорони здоров’я в районі.

Гур’єва О.В. зазначила, що у ЦПМСД у січні всім ( і лікарям, і молодшому медичному, і обслуговуючому персоналу) нарахували однакову заробітну плату – 3 200 грн. Сумісники взагалі за свою роботу нічого не отримали.

Бовтута С.М. запитав, як це так, люди відпрацювали, а ви їм нічого не заплатили?

Ярмоленко А.І. зазначила, що медична субвенція надійшла на перші три місяці року у розмірі !/12 та порадила керівникам медичних закладів  заплатити людям заробітну плату за виконану роботу.

Лизюра В.М. порадив на початку лютого «закрить» заборгованість із виплати заробітної плати за січень 2017 року.

Симець Т.Л., заступник начальника відділу фінансів райдержадміністрації, пояснила, що поки що медична субвенція надійшла у розмірі 1/12, а потім буде постійний бюджет і можна буде зробити  перерахунок. Чому склалася така ситуація? Тому що постанова про підвищення розміру  мінімальної заробітної плати вийшла 27.12.2016, а районний бюджет  на 2017 рік був прийнятий 22 грудня 2016 року.

Гур’єва О.В. запевнила, що вони провели із персоналом роз’яснювальну роботу, всім пояснили ситуацію, яка склалася.

 

 

 

« повернутися до списку новин

         Офіційні сайти

 

              

         

       

      

   

 

 

               Преса

        

        

 


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Rda.org.ua, Rayrada.org.ua, School.org.ua, Osv.org.ua

Логін: *

Пароль: *